sierpnia 22, 2015

Pasta z cieciorki na wzór humus

Tym razem pomysł na kolację albo imprezową przekąskę w stylu fit. Pomysł zaczerpnięty z Facebookowego profilu Ewy Chodakowskiej. Spróbowałam i po prostu pokochałam ten smak. Pomijając już całkowicie fakt, że jest mega prosta w wykonaniu i tania. Skład to zaledwie 5 składników z czego przynajmniej 3 każdy z nas ma zawsze w domu :) Ja używam jej do kanapek, zamiast twarożku lub wędliny, na wierzch daję pomidora, sałatę lub ogórka, ale jestem pewna, że sprawdzi się z każdym ulubionym warzywem.
Ewa Chodakowska proponuje tę pastę w formie kolacji, jako hummus do warzywnych pałeczek.

Warzywne pałeczki do chrupania z pastą:

• 2 marchewki pokrojone w słupki,
• 5 cm kawałek świeżego ogórka pokrojone w słupki,
• 1 łodyga selera naciowego.

A czego potrzebujemy na samą pastę?

SKŁADNIKI:

• 2 łyżki soku z cytryny,
• 1 zgnieciony ząbek czosnku,
• szczypta soli,
• 1 łyżka oleju rzepakowego.
• 200g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki,

WYKONANIE:

Odsączoną ciecierzycę miksujemy dokładnie ze wszystkimi składnikami za pomocą robota kuchennego lub blendera, do momentu aż konsystencja będzie przypominała gęsty twarożek. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej soku z cytryny.




SMACZNEGO! :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz